Salam Sejati semua
hari ni ni ulas sikit pasal dapur
agaknya xder semua ni jd x masakan anda
cuba2 lah kita baca
agar tahu gunanya barang dapur
yg sy cerita ini =) Okay!
Pertama,gula digunakan utk
menjadikan hasilan makan
atau minum kita manis.
Maniskan dalam senyuman
itu lagi elok but kurangkan manis
dalam minuman.Ha Ha.Pengat
manis sedap di makan di makan
pula diwaktu petang..Emm
Kedua,garam sangat diperlukan untuk menjadikan
ikan goreng sedap di makan.Juga,menjadikan
masakan2 yg berkuah sedap dan ada rasa
untuk di makan bersama nasi,mee atau bihun.
Apa rasa garam iaitu masin.Kalau xder garam
xde maknanya ikan kering dan pekasam.
Ketiga,penambah perasa sangat banyak digunakan
untuk sayur goreng,gulai atau makanan berkuah yg lain.
Oleh itu,penambah perasa ini untuk seimbangkan rasa
masakan.Penambah perasa peranannya untuk menambahkan
rasa sedap masakan.Tidak terlalu banyak kuantiti yg
diperlukan ke dalam masakan hanya secubit cuma.Iya.
Keempat,asam keping digunakan dalam masakan2 tertentu
seperti kuah laksa pinang atau kuah laksa lemak.Lauk pauk berasam
pedas dan singgang.Hanya sekeping sudah memberikan rasa.Oleh itu,
dalam masakan seperti yg telah dijelaskan kalau tiada asam keping
memang kurang rasa yg sepatutnya melazatkan.Hu Hu.
Friday, November 10, 2017
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment